Διημερο συνεδριο: Ο μετεωρος βηματισμος της μεταναστευτικης πολιτικης στην Ελλαδα της κρισης, 17-18/01/2013, ΕΒΕΑ

Διήμερο συνέδριο για την μεταναστευτική πολιτική

17/01/2013

«Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στον συνεδριακό χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, Αθήνα.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας από τη δεκαετία του ’90, όταν η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη σχημάτισε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με την Ελλάδα ως προορισμό, το οποίο οξύνθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία 2000-2010 από τη μαζική εισροή μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Είναι κάτι το οποίο σήμερα – συνδυασμένο με την οικονομική κρίση – δημιουργεί έντονη αντιπαράθεση σε κοινωνικό και πολιτικό φάσμα, τονίζοντας την αναγκαιότητα αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Το συνέδριο του EPLO στοχεύει στην εκτίμηση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και πάνω από όλα την κατάθεση προτάσεων από άνω των 40 ειδικών επιστημόνων (καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος της χώρα μας σε κάθε πτυχή του, όπως: το θεσμικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου, η ένταξη και ο αποκλεισμός των μεταναστών, καθώς και η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και την εργασία, οι οργανώσεις τους, η συνύπαρξη τους με τους Έλληνες κλπ.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν στις 10 π.μ. της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, o κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η κα. Ζέττα Μακρή, Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εσωτερικών, και οι κ.κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Αντώνης Καϊλής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι κ.κ.: Άγγελος Συρίγος, Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Βασίλης Κικίλιας, Ιατρός, Βουλευτής A΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής.

Θα συμμετέχουν επίσης οι πρόεδροι κοινοτικών οργανώσεων μεταναστών από την Συρία, την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες.

Συμπεράσματα από τους: κ.κ. Δρ. Βασίλη Τσεβρένη, Δικηγόρο, Διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικό Ερευνητή Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και Δρ. Θεόδωρο Φούσκα, Διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, οι οποίοι αποτελούν την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου.

Μαγνητοσκόπηση πρώτης ημέρας 17 Ιανουαρίου 2013:

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει στις 10 π.μ., o Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι κ.κ.: Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Monika Ekstrom, Head of Sector Political Reporting and Policy Analysis, European Commission, Representation in Greece και Philippe Nelidoff, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, Γαλλία.

Συμπεράσματα από τον κ. Τάσο Γιαννίτση, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Yπουργό.

Μαγνητοσκόπηση πρώτης ημέρας 18 Ιανουαρίου 2013:

Advertisement